19 Φεβ 2016

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ , ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΣΜΟΣ



ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΣΜΟΣ 
ΟΜΙΛΗΤΗΣ : Δ.ΚΥΒΕΛΟΣ
Τεταρτη 7/3/16 στις 19.30
ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Αργοστολιου 67

Διαλεκτική
Ή διαλεκτική δεν είναι τίποτε παρά πάνω από την επιστήμη των γενικών νόμων της κίνησης και ανάπτυξης της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας και της σκέψης" (Φρ. Ενγκελς, Αντι-Ντύρινγκ).
"Για τη διαλεκτική φιλοσοφία τίποτα δεν είναι τελικό, απόλυτο, ιερό. Αποκαλύπτει τον μεταβατικό χαρακτήρα των πάντων και στα πάντα. 
Ηρακλειτος:η έννοια της διαρκούς αλλαγής στον Hράκλειτο υπόκειται σε νόμους, που επιτρέπουν τη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας. 

Υλισμος
Τα βασικά στηρίγματα του Υλισμού είναι τα ακόλουθα: α. Ο υλικός κόσμος, γνωστός σε μας μέσω των αισθήσεων μας και εξερευνημένος από την επιστήμη, είναι αληθινός. Η εξέλιξη του κόσμου οφείλεται στους δικούς του φυσικούς νόμους, χωρίς να χρειάζεται οτιδήποτε υπερφυσικό. β. Υπάρχει μόνος ένας κόσμος: ο υλικός. ...


ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ
Ο διαλεκτικός Υλισμος κατά το Μαρξ δεν αποβλέπει μόνο στο να ερμηνεύσει διαφορετικά τον κόσμο, αλλά θέλει και να τον αλλάξει. Ως βασικές του αρχές θεωρεί ότι ο κόσμος είναι υλικός και ότι εξελίσσεται Κατά τον ιστορικό υλισμό καμία κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να παράγει υλικά αγαθά. ...